Tags

, ,

Am descoperit tango-ul intr-o sala intunecata din Bremen, unde, printre video proiectii si umbre am vazut un cuplu dansand. Erau punkeri, cu dreduri si tatuaje si dansau neotango. Era atata eleganta, intimitate si coerenta intre cei doi care pareau ca tocmai venisera de la un rave!

Doi ani mai tarziu ma mutam in Bucuresti si citeam un interviu cu Vlad Stan despre pasi de tango in lumea de afaceri. Mai apoi descopeream un articol in DOR care vorbea, printre multe altele si despre contact in tango. Mi se parea fascinant ca ambele articole nu descriau un dans ci un limbaj. Urmatorul pas a fost sa dau un search pe google: cursuri de tango.

Asa am ajuns sa invat despre comunicare. Tango-ul este un limbaj, iar muzica reprezinta contextul. Nu exista pasi prestabiliti. Nu am invatat coregrafii in fata oglinzii. Tango-ul este spontan, precum o conversatie. Cineva iti pune o intrebare. Raspunzi. Si astfel se creioneaza o discutie.

Dar tango-ul este mai subtil decat o simpla discutie. Este vorba despre abilitatea de a-ti sincroniza trupul cu alta persoana si cu muzica. Astfel raspunsul tau vine cand intrebarea nici n-a fost bine rostita si este pe aceasi lungime de “unda” cu cel care pune intrebarea. Mai mult, tango-ul inseamna sa observi si sa raspunzi in functie de semnaul primit. E ca conversatie in care nu intri cu asteptari(pentru ca nu cunosti suita de pasi) ci mereu te adaptezi in functie de situatie.

Se spune ca muzica se poate vedea in picioarele dansatorilor. In tango, dansatorii pot sa interpreteze diferite aspecte alte muzicii(sa aleaga timpii pe care sa danseze), asadar nici un dans nu e identic cu altul, cum nici o conversatie nu e identica cu alta, desi tema poate fi aceeasi.

“You can never learn all of the steps, because you can never learn all there is to life, and Tango is the great physical metaphor for life in a changing world where you are not quite alone. How you dance comes from who you are. So the more people you dance with, the more you find out about yourself, and others. And how to express yourself in a beautiful way, without the need for words.” Sharna Fabiano – The Essential Tango: Dancing “in the Moment” .

Exista chiar si o aplicatie care se numeste Tango! Este o aplicatie in genul celor “chat”. Din descriere: “easy, spontaneous, and fits the moment” – par atributele unei conversatii.

Iar in loc de concluzie… priviti! 🙂